09, de maig 2022 11:38
- Des del 2016 a Crespià, Esponellà, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor la fracció orgànica es gestiona a través del compostatge.
- Amb el nou sistema de recollida de residus aquestes àrees desapareixeran a Esponellà, Palol i Sant Miquel.
Coincidint amb la Setmana Internacional del Compost que es commemora a principis de maig, l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha donat a conèixer les dades dels compostadors comunitaris dels municipis de Crespià, Esponellà, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor, en els que la gestió de la Fracció Orgànica de Residus Municipals (FORM) només es pot fer mitjançant el compostatge. En aquest context, durant el 2021 a les 7 àrees instal·lades des del Consell es van extreure 1.636 quilos de compost madur.
A finals del 2016 Crespià, Esponellà, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor es van sumar al compostatge comunitari. Així, es van definir que el compost seria la via exclusiva per tractar la FORM. Per tant, els veïns en comptes de llençar els seus residus orgànics a un contenidor els havien de portar a les àrees de compostatge comunitari. En total es van instal·lar 7 àrees de compostatge amb contenidors de 700 litres de capacitat que van tenir un cost de 30.000 euros, subvencionats per l’Agència de Residus de Catalunya i el Ministerio d’Agricultura.
Durant aquests més de 5 anys des de l’àrea de Medi Ambient valoren molt positivament el funcionament d’aquestes àrees, tot i admetre que no tots els veïns i veïnes en feien ús. La implantació del nou sistema de recollida de residus, però, farà desaparèixer aquestes àrees comunitàries a Esponellà, on es passarà al porta a porta i a Palol i Sant Miquel, on els residus es recolliran en àrees tancades. Amb tot, des del Consell Comarcal es continuarà fomentant el compostatge domèstic que actualment compta amb 568 compostadors repartits per tot el Pla de l’Estany.
D’altra banda, d’entre els aspectes positius que comportarà el nou sistema de recollida de residus és que tothom haurà de separar la fracció orgànica . Per aquest motiu s’espera que hi hagi un increment en la recollida d’orgànica en aquest 2022 a la que s’hi haurà de sumar la previsió de 1.000 quilos que s’extrauran dels compostadors. A més, amb l’ús de camions bicompartimentats la recollida de la FORM serà més eficient i es generaran menys gasos d’efecte hivernacle.