17, de novembre 2016 13:06
El Consell Comarcal del Pla de l’Estany i els ajuntaments de Sant Miquel de Campmajor, Crespià, Esponellà i Palol de Revardit han engegat la implantació del compostatge comunitari i casolà en aquests quatre municipis de la comarca. A partir d’ara, les famílies de Sant Miquel de Campmajor, Crespià, Esponellà i Palol de Revardit podran triar entre compostar des de casa o participar en el compostatge comunitari. La iniciativa, que comportarà la desaparició de tots els contenidors d’orgànica al carrer abans del 3 de desembre, suposarà la implantació del compostatge com a via exclusiva per a la gestió dels residus orgànics. Un educador ambiental del Consell Comarcal ja ha començat a visitar totes les famílies de Sant Miquel de Campmajor, Crespià, Esponellà i Palol de Revardit per explicar-los el projecte. A més, s’han programat 6 tallers informatius que tindran lloc en les noves àrees de compostatge.
Els tallers informatius
Crespià: dissabte, 19 de novembre a les 10 hores a la Plaça del Pi (zona verda)
Esponellà: dissabte, 19 de novembre a les 12 hores a la Carretera de Banyoles a Figueres (àrea de contenidors)
Sant Miquel de Campmajor: dissabte, 26 de novembre a les 10 hores al Camí de la roqueta (àrea de contenidors)
Palol de Revardit: dissabte, 26 de novembre a les 12 hores al Castell (àrea de contenidors), dissabte 3 de desembre a les 10 hores a Cal Ferrer (àrea de contenidors) i dissabte 3 de desembre a les 12 hores al Pavelló (àrea de contenidors).
La retirada dels contenidors d’orgànica al carrer es realitzarà el divendres anterior als tallers de compostatge. El Consell Comarcal i els ajuntaments implicats han decidit implantar el compostatge comunitari en aquests municipis en tractar-se de zones rurals i disseminades on es recollien pocs quilos d’orgànica domèstica a través dels contenidors al carrer, fet que suposava un encariment del servei de recollida i un baix rendiment en recollida selectiva. En aquests municipis, el compostatge casolà es va engegar el 2006 mentre que la recollida de l’orgànica es va posar en marxa el 2012. Amb el nou sistema – que serà possible gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya i del MAGRAMA-, el Consell Comarcal i els ajuntaments implicats volen evitar els impactes i els costos associats al transport i tractament dels residus orgànics. Aquest sistema, a més, permet que els veïns obtinguin compost –adob d’alta qualitat- per a utilitzar als jardins i als horts.
Les xifres del compostatge domèstic
En els últims anys, el Pla de l’Estany ha fet un gran desplegament del compostatge domèstic. En l’actualitat hi ha 531 compostadors en servei repartits per tota la comarca. Ara els municipis de Sant Miquel de Campmajor, Crespià, Esponellà i Palol de Revardit fan un pas més i aposten per gestionar la fracció orgànica exclusivament a través del compostatge. Segons dades de l’estadística de recollida selectiva de l’Agència de Residus de Catalunya, l’any 2015, es van tractar a través de l’autocompostatge 140,30 tones de residus orgànics al Pla de l’Estany, el que representa un 1% del total dels residus generats a la comarca.